Portugalská ekonomika ve třetím čtvrtletí prudce zpomalila růst

14.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 14. listopadu (ČTK) - Portugalská ekonomika ve třetím čtvrtletí prudce zpomalila růst. Hrubý domácí produkt (HDP) se zvýšil o 0,2 procenta oproti růstu o 1,1 procenta v předešlém kvartálu. První rychlý údaj o vývoji ekonomiky dnes zveřejnil tamní statistický úřad. Údaje ale naznačují, že portugalská ekonomika, kterou museli zachraňovat zahraniční věřitelé, nechává období hluboké recese za sebou.

Meziročně ale HDP od července do září klesl o jedno procento. V předešlém kvartálu činilo meziroční tempo poklesu podle upravených údajů dvě procenta.

Portugalsko se předloni stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Země se dohodla s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) na záchranné půjčce v objemu 78 miliard eur (zhruba 2,1 bilionu Kč). Za to musí snižovat deficit a zavádět ekonomické reformy.

Ekonomika se z více než dva roky trvající recese dostala v letošním druhém čtvrtletí. Lisabon ale i přes lepší kondici ekonomické aktivity odhaduje, že HDP se za celý rok sníží o 1,8 procenta. V příštím roce, kdy má země ukončit záchranný program MMF a EU, by se mělo Portugalsko vrátit k mírnému růstu. Ten odhaduje na 0,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK