Schodek obchodní bilance USA v září rostl, zvýšil se dovoz

14.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 14. listopadu (ČTK) - Schodek obchodní bilance USA se v září prohloubil na 41,8 miliardy dolarů (844,4 miliardy Kč). Oproti předešlému měsíci se zvýšil o osm procent, tedy o víc, než očekávali analytici. Vyplývá to z dnešních údajů amerického ministerstva obchodu. Deficit zvyšoval rostoucí dovoz, který se dostal na nejvyšší úroveň za necelý rok.

Ekonomové v průzkumu agentury Reuters očekávali, že schodek obchodní bilance dosáhne 39 miliard USD a bude jen o něco větší než v předešlém měsíci. Podle nově upravených čísel činil srpnových schodek obchodní bilance 38,7 miliardy, o desetinu miliardy méně, než ministerstvo uvádělo původně.

Celkový vývoz zboží a služeb z USA v září klesl o 0,2 procenta na 188,9 miliardy dolarů, a v poklesu tak pokračoval třetí měsíc v řadě. Dovoz se zvýšil o 1,2 procenta na 230,7 miliardy dolarů. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od loňského listopadu. Dovoz automobilů a dílů přitom stoupl na nový rekord.

Výdaje amerických spotřebitelů ale rostou výrazně pomaleji a některé dovezené zboží by se tudíž mohlo začít hromadit ve skladech. Podniky by tak nemusely chtít doplňovat zásoby a zpomalení tvorby zásob by nakonec mohlo nepříznivě ovlivnit výkon ekonomiky USA ve čtvrtém čtvrtletí.

Růst amerického hrubého domácího produktu ve třetím čtvrtletí nečekaně zrychlil. Meziročně se zvýšil o 2,8 procenta, nejvíce za poslední rok. V posledním čtvrtletí ale analytici očekávají zpomalení, zejména kvůli rozpočtové krizi, která v říjnu na 16 dní paralyzovala činnost některých federálních úřadů a institucí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK