Fischer podal trestní oznámení na exšéfa ochrany investic Šnábla

14.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Ministerstvo financí podalo dvě trestní oznámení na exšéfa odboru mezinárodní ochrany investic Radka Šnábla. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz na základě informací mluvčího ministerstva Ondřeje Šrámka. Úřad podezírá Šnábla ze zpronevěry státních peněz, bývalý vysoký úředník prý neoprávněně proplácel faktury, dokonce i své ženě. Podle serveru chce úřad podat trestní oznámení i na exministra Miroslava Kalouska (TOP 09), což ale Šrámek nechtěl komentovat.

Šnábl ale už dříve uvedl, že za proplácení faktur nebyl v období, kterého se týkala kontrola, odpovědný a jeho žena dostávala peníze od úřadu pouze předtím, než se vzali, píše Aktuálně.cz.

Ministr financí v demisi Jan Fischer odvolal Šnábla v polovině srpna, krátce po svém nástupu do čela úřadu. Výpověď tehdy ministr zdůvodnil tím, že Šnábl nedoložil součinnost k převzetí agendy oddělení a porušoval zákoník práce. Poté Fischer zahájil prověrku Šnáblova oddělení, které má na starosti miliardové právní spory státu s několika velkými investory. Výsledkem prověrky jsou podle Aktuálně.cz zmíněná trestní oznámení.

Ministerstvo podle serveru Šnáblovi vyčítá neoprávněně proplacené faktury ve výši 28 milionů korun. Podstatou druhého trestního oznámení je střet zájmů. Šnábl totiž údajně své ženě, která je právnička, podle úřadu opět neoprávněně proplatil za služby pro ministerstvo zhruba tři čtvrtě milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK