Yellenová v Senátu bránila dosavadní měnovou politiku Fedu

14.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 14. listopadu (ČTK) - Viceguvernérka americké centrální banky (Fed) Janet Yellenová dnes před senátory rozhodně bránila důrazná nestandardní opatření své instituce na podporu ekonomického růstu a zaměstnanosti. Snahy banky o oživení ekonomiky a trhu práce označila v bankovním výboru Senátu za zcela nezbytné a dala jasně najevo, že v krajně uvolněné měnové politice Fed hodlá pokračovat, dokud si centrální bankéři nebudou jisti soběstačným růstem ekonomiky.

"Považuji za zcela nezbytné, abychom na podporu velmi silného oživení dělali, co můžeme," prohlásila Yellenová v odpovědi na otázky senátorů. Nynější masivní nákupy dluhopisů, jimiž se Fed snaží podporovat ekonomiku, nemohou pokračovat navěky, rozhodnutí o jejich omezení však bude závislé na nových ekonomických údajích, uvedla viceguvernérka.

Yellenová na počátku jednání v předem připraveném projevu uvedla, že americká ekonomika smazala ztráty, které utrpěla během poslední "Velké recese", nezaměstnanost však stále zůstává příliš vysoká. To podle ní znamená, že Fed by nadále měl podporovat ekonomické oživení měnovou politikou.

Fed drží od konce roku 2008 základní úrokové sazby téměř na nule a ekonomiku podporuje hlavně rozsáhlými nákupy dluhopisů a dalších aktiv. Od konce krize se kvůli tomu bilance Fedu zvýšila čtyřnásobně na téměř čtyři biliony dolarů. Nyní Fed nakupuje dluhopisy tempem 85 miliard dolarů (1,7 bilionu Kč) měsíčně. Podle některých ekonomů, a dokonce i některých členů měnového výboru Fedu, ale může dlouhodobá stimulace pomocí nalévání nových peněz do ekonomiky vést k nafouknutí další nebezpečné "bubliny" cen investičních aktiv, podobné, jaká způsobila poslední krizi.

Yellenová podle analytiků všeobecně potvrdila to, co se od ní čekalo - že bude pokračovat v krajně uvolněné měnové politiky svého předchůdce Bena Bernankeho, který odchází na konci ledna. "Ohledně načasování ústupu od QE (kvantitativního uvolňování měnové politiky) nic specifického nesdělila," řekl agentuře Reuters hlavní ekonom londýnské firmy Investec Philip Shaw. "Vypadá to, že měnovou politiku budou prozatím dál určovat ekonomická data," dodal.

Pro finanční trhy je načasování ústupu od nákupů dluhopisů klíčové. Letošní silný růst akcií se opírá hlavně o příliv levných peněz v důsledku politiky Fedu.

Výbor dnes prověří kvalifikaci Yellenové na funkcí šéfky Fedu a její nominaci pošle ke zvážení celému Senátu. Pokud její jmenování potvrdí Senát, což se všeobecně očekává, bude první ženou v čele Fedu.

Jmenování Yellenové, kterou navrhl na funkci prezident Barack Obama, by mělo být poměrně snadné, protože demokraté mají ve stočlenném Senátu 55 křesel. S jmenováním nového guvernéra musí vyjádřit souhlas 60 senátorů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK