Americké akcie po slovech Yellenové stouply na nový rekord

15.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. listopadu (ČTK) - Americké akciové trhy ve čtvrtek rostly a obchodování zakončily novým rekordem. Investoři tak reagovali na vyjádření kandidátky na šéfa americké centrální banky (Fed) Janet Yellenové, která dala jasně najevo, že Fed v uvolněné měnové politice hodlá pokračovat, pokud bude americká ekonomika nadále slabá.

Dow Jonesův index v závěru posílil o 0,35 bodu na 15.876,22 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 připsal 0,48 procenta na 1790,62 bodu. Index technologického trhu se zvýšil o 0,18 procenta na 3972,74 bodu.

Na nový rekord vstoupily Dow Jones a S&P 500 i ve středečním závěru. Od začátku roku pak Dow Jones připsal zhruba 21 procent a Standard & Poor's 500 se zvýšil o 25 procent.

Viceguvernérka Fedu Yellenová ve čtvrtek před americkými senátory podotla, že současný program nákupu dluhopisů v objemu až 85 miliard dolarů měsíčně "nemůže trvat pořád". Podle agentury AP ale nenaznačila, že se odchýlí od podpůrných měnových opatření, která prosazuje současný šéf Fedu Ben Bernanke. Odmítla zároveň názor, že současné ceny naznačují podmínky podobné bublině na trhu.

"Investory to ujistilo, že oznámení o nějakém ústupu (od podpůrné měnové politiky) v tomto roce pravděpodobně neuvidí," sdělil podle agentury Reuters analytik Joseph Tanious ze společnosti JPMorgan Funds.

Akcie společnost Cisco zaznamenaly nejhorší výsledek o února 2011. Den zakončily poklesem o téměř 11 procent poté, co producent síťové technologie varoval, že mu čtvrtletní tržby klesnou až o desetinu.

Na devizových trzích dolar vlivem celkově nepřekvapivého prohlášení Yellenové ve čtvrtek rostl a oživil po ztrátách v předešlém dni. Podle některých analytiků ale byla reakce trhů všeobecně zdrženlivá, jakoby všichni investoři nevěřili, že Fed bude schopen pokračovat ve svém záměru ohledně uvolněné měnové politiky.

Dolar se během dne dostal na dvouměsíční maximum k japonskému jenu. Později oslabil, kurz dolaru k jenu byl ale nadále vyšší o 0,8 procenta na 99,96 JPY. Euro k dolaru oslabovalo o 0,2 procenta na 1,3462 USD, mimo jiné i v reakci na statistiku, podle které hospodářský růst eurozóny ve třetím čtvrtletí zpomalil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK