Svaz průmyslu a dopravy nemá intervence za jednoznačně pozitivní

20.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. listopadu (ČTK) - Svaz průmyslu a dopravy ČR nepovažuje devizové intervence České národní banky (ČNB) za jednoznačně pozitivní krok pro českou ekonomiku. Centrální banka měla při svém rozhodování přihlédnout ke konzultacím s představiteli podnikatelské sféry o dopadech svého rozhodnutí na firmy a využít jejich praktické zkušenosti, uvedl svaz v dnešním tiskovém prohlášení.

"Dlouhodobě požadujeme kontinuitu a stabilitu rozhodování, která ovlivňují podnikatelské prostředí. Pro podnikatele krok devizových intervencí není však zcela čitelný a předvídatelný, rozhodnutí ČNB přineslo podnikatelům nové nejistoty a rizika," uvedl Svaz.

ČNB sama ovšem od zahájení devizových intervencí ve čtvrtek 7. listopadu upozorňuje, že o možnosti zahájit tento krok informuje již téměř rok ve svých prognózách. Navíc v srpnu členové bankovní rady uváděli, že pravděpodobnost devizových intervencí vzrostla.

Podle svazu ovšem intervence výrazně oslabila korunu nad přirozenou hodnotu jejího vývoje. "Značně problematické se jeví období po ukončení intervencí. Otázkou je, jak rychle pak bude kurz posilovat a jak bude volatilní. Za základní nástroj, který by umožnil účinně čelit volatilitě, považujeme nadále přijetí eura," uvedli zástupci podniků.

Viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík přitom dnes uvedl, že podle dostupných údajů bylo ve druhém čtvrtletí proti výkyvům kurzu zajištěno pro příštích 12 měsíců jen 37 procent exportérů.

Centrální banka po zahájení intervencí uvedla, že kurz chce držet poblíž hranice 27 korun za euro. Hlavní přínos intervencí vidí ČNB v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly větší v případě deflace. Krok kritizovala řada ekonomů, podnikatelů, prezident Miloš Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus. Ti oba mimo jiné uvedli, že deflace české ekonomice nehrozí. Zásah ČNB naopak podpořil premiér v demisi Jiří Rusnok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK