Developeři se neshodnou, zda měnové intervence ČNB zdraží byty

20.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. listopadu (ČTK) - Zástupci českých rezidenčních developerů se neshodnou na dopadech měnových intervencí České národní banky (ČNB). Podle některých představitelů developerských společností oslovených ČTK nové byty kvůli tomu zdraží, jiní tvrdí opak.

Do první skupiny patří například generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol Evžen Korec, který upozorňuje na to, že v reakci na kroky ČNB je velmi pravděpodobné, že vzroste inflace. "A pokud vzroste inflace, nedlouho po ní zpravidla rostou i úroky z hypoték, protože vyšší inflace při konstantním úroku zvýhodňuje pozici dlužníka vůči věřiteli. Vyšší úroky z hypoték by tedy mohly nepřímo zdražit i nové bydlení, které je z 80 až 90 procent financováno právě prostřednictvím hypotečních úvěrů," vysvětluje Korec, podle nějž k nárůstu hypotečních úroků dojde nejdříve počátkem příštího roku. "To nepřímo zvedne i ceny bytů," dodal Korec.

Podobný názor má i předseda představenstva a generální ředitel společnosti Trigema Marcel Soural. "Dlouhodobě vyšší kurz bude znamenat pro stavební firmy i vyšší náklady (například na pohonné hmoty, některé stavební materiály či technologie a podobně). A protože jsou ceny stavebních prací na samém dnu, nemají už kam klesat a budou v průběhu příštího roku pozvolně stoupat. Především na nových projektech. Takže se dá očekávat i stejný přístup developerů," myslí si šéf Trigemy Soural.

Podle obou šéfů developerských firem tak do konce roku ještě mírně vzroste prodej nových bytů. "Předpokládám, že prodeje nových bytů by mohly mírně vzrůst," odhaduje Soural.

Ekospol, který stejně jako Trigema vydává analýzy prodejů na pražském trhu včetně dalšího vývoje, proto už pozměnil očekávání. "Již v polovině roku bylo podle tempa prodejů velmi pravděpodobné, že zatím nejlepší pokrizový výsledek z roku 2012 bude letos znovu překonán. Předpokládali jsme ale, že se v letošním roce prodá zhruba 4700 nových bytů, tedy meziročně o 17 procent více. Po zásahu ČNB do kurzu koruny však mohou být developerské prodeje mnohem vyšší," myslí si Korec, podle nějž jde však o administrativní impulz, který pro rezidenční trh není příliš šťastný.

Naopak obchodní ředitel Central Group Jiří Vajner má jiný názor. "Měnová intervence ČNB ovlivní především ceny spotřebního zboží a nikoliv ceny nových nemovitostí. S ohledem na tuto skutečnost nepředpokládáme, že by měla jakýkoliv vliv na prodejní výsledky do konce tohoto roku," tvrdí Vajner.

Stejný názor má také zástupce Finepu. "Měnová intervence ČNB ceny nových bytů prakticky neovlivní," soudí finanční ředitel společnosti Finep Štěpán Havlas.

Centrální banka ve čtvrtek 7. listopadu zahájila devizové intervence s cílem oslabit korunu. Uvedla, že kurz chce držet poblíž hranice 27 korun za euro. Hlavní přínos intervencí vidí ČNB v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly větší v případě deflace. Krok kritizovala řada ekonomů, podnikatelů, prezident Miloš Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus. Naopak jej podpořil premiér v demisi Jiří Rusnok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK