Ropa mírně oživila z poklesu, podpořil ji slabý růst zásob v USA

20.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy dnes po úterním propadu mírně oživily. Trh dnes odpoledne podpořily údaje, podle nichž zásoby ropy ve Spojených státech rostly méně, než se čekalo. Ropa je ale podle agentury Reuters pod tlakem nadějných vyhlídek na jednání s Íránem a kvůli obnovení vývozu z Libye.

Severomořská ropa Brent kolem 16:50 SEČ přidávala asi 60 centů na 107,50 USD za barel. V úterý Brent ztratil jeden a půl dolaru pod vlivem obnovení vývozu z jednoho libyjského terminálu. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu posílila o více než půl dolaru na 93,90 USD.

Zásoby ropy v USA minulý týden podle vládního Úřadu pro energetické informace stouply o 375.000 barelů. Analytici přitom čekali nárůst o 900.000 barelů. Zásoby nafty a topného oleje přitom výrazně klesly. Před zprávou o zásobách ceny ropy mírně klesaly.

Šestice světových mocností a Írán se dnes v Ženevě schází k dalšímu kolu rozhovorů o sporném íránském jaderném programu. Pokud Teherán požadavkům mocností ustoupí, zmírní se vůči němu obchodní sankce, které z globálního trhu s ropou odebraly asi milion barelů denně. Íránský nejvyšší duchovní a politický vůdce ajatolláh Alí Chameneí dnes ale prohlásil, že Írán od svých práv na jadernou technologii neustoupí ani o píď.

Cenu Brentu nadále podkopává obnovení dodávek ze západolibyjského terminálu Mellitah. Kvůli bojům mezi znepřátelenými milicemi v Libyi a protestním akcím zaměstnanců a místních obyvatel se vývoz libyjské ropy za posledních šest měsíců propadl na minimum.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 107,50 106,92 New York - Nymex WTI prosinec 93,90 93,34

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK