Americké akcie po dvou dnech ztrát mírně rostou

20.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. listopadu (ČTK) - Americké akciové trhy začaly dnes po dvou dnech ztrát mírným oživením. Wall Street podpořily údaje o růstu maloobchodních tržeb, zatímco pokles inflace umožňuje americké centrální bance (Fed) nadále podporovat ekonomiku nákupy dluhopisů.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) získával 0,1 procenta a pohyboval se kolem 15.980 bodů. Širší index S&P 500 posílil o 0,2 procenta na 1792 bodů. Oba ukazatele minulý týden stoupaly na nová maxima, v pondělí a v úterý ale mírně oslabovaly. Index trhu Nasdaq byl ve stejnou dobu kolem 3945 bodů s přírůstkem 0,35 procenta.

Maloobchodní tržby v USA se v říjnu zvýšily o 0,4 procenta, což je nejvíce od července. Inflace naproti tomu klesla na čtyřleté minimum jedno procento. "Síla v ekonomice a potlačené inflační tlaky znamenají, že Fed nemusí s omezováním své stimulace nijak spěchat," řekl agentuře Reuters Peter Jankovskis ze společnosti OakBrook Investments.

Ekonomové vesměs očekávají, že Fed začne omezovat nákupy dluhopisů v březnu, a jen málo pravděpodobné podle nich je, že to udělá už v lednu. Hlavním motorem letošního růstu amerických akcií je podle části analytiků právě uvolněná měnová politika Fedu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK