WTO se blíží ke své první globální obchodní dohodě

20.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 20. listopadu (ČTK) - Světová obchodní organizace (WTO) se po týdnech intenzivních vyjednávání blíží k prvnímu globálnímu obchodnímu paktu od svého vzniku v roce 1995. Na balíku dohod o uvolnění světového obchodu by se měli shodnout vyslanci členských zemí v Ženevě během několika dní, aby jej mohli podepsat ministři na zasedání organizace první prosincový týden na Bali. Podle agentury Reuters to dnes obchodním vyslancům a diplomatům řekl šéf WTO Roberto Azevedo.

Pokud se podaří vyřešit zbývající sporné body, které se týkají "usnadnění obchodu", tedy omezení byrokracie na hranicích, a jednání uspějí, vznikne dohoda, která podpoří globální obchod, poskytne impulz světové ekonomice a obnoví důvěru ve WTO. Její autoritu postupně podkopávala neschopnost členských zemí uzavřít takzvané katarské kolo jednání, které začalo v roce 2001.

Namísto všeobecné liberalizace obchodu, jaké mělo dosáhnout katarské kolo, se nynější jednáni zaměřují na skromnější soubor reforem. Rozhovory ale podle účastníků přesto tradičně narušovala nedůvěra mezi jednotlivými skupinami zemí a hašteření o gramatiku a sémantiku jednotlivých článků.

Azevedo dnes vyhlásil konec jednání o zemědělství, které má být jednou ze tří hlavních součástí dohody, a vyslancům řekl, že stávající text je tím nejlepším, jakého se dalo dosáhnout. "Pacienta jsme několikrát ztratili, vždy se nám ho ale podařilo vrátit k životu," řekl Azevedo podle účastníků rozhovorů. Azevedo nastoupil do čela WTO teprve v září z místa brazilského vyslance a mobilizoval své bývalé kolegy k náročným jednáním, jaká organizace léta nezažila.

"Někdy je k vyslancům trochu tvrdý, drsný, dokonce i hrubý. Oceňuje se ale, že vzal věci do svých rukou," řekl jeden z obchodních diplomatů.

Podle účastníků se v posledních dnech i přes výhrady zemí jako Indie, Číny a Argentiny podařilo překonat většinu rozporů v zemědělství a v bezcelním přístupu nejchudších zemí na trhy ostatních. "Jsme velmi blízko jednotě, té jsme ale ještě nedosáhli," řekl Reuters jeden z vyslanců. Zbývá ještě sjednat dohodu o zjednodušení a standardizaci celních postupů.

Studie Světové banky a dalších mezinárodních organizací odhadují přínosy dohody o usnadnění celních procedur na stovky miliard dolarů ročně. Bude to důsledek zrychlení obchodních toků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK