Věřitelé opět přeruší inspekci v Řecku, vrátí se v prosinci

20.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 20. listopadu (ČTK) - Zástupci trojky mezinárodních věřitelů Řecka přeruší ve čtvrtek již podruhé svou nynější inspekci a do Atén se vrátí až začátkem prosince. Sdělil to dnes činitel řeckého ministerstva financí. Mezi oběma stranami nadále přetrvávají rozpory v otázce rozpočtových úspor na příští rok.

Poslední inspekce Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF) začala v září, kvůli sporům však byla v říjnu přerušena a obnovila se až 4. listopadu. Inspektoři navštěvují Atény pravidelně, aby překontrolovali plnění podmínek záchranných úvěrů a doporučili, zda Řecku uvolnit další splátky ze záchranného úvěru.

Věřitelé a řecká vláda se nedokázali shodnout, jak zaplnit díru v rozpočtu na příští rok ve výši dvě miliardy eur (54,5 miliardy Kč). Poslední kola jednání významnější pokrok nepřinesla. Řecko doufá, že dostane od věřitelské trojky dobrozdání do 9. prosince, kdy se koná zasedání ministrů financí eurozóny. Zástupce řeckého ministerstva ale podle agentury Reuters připustil, že to bude obtížné.

Řecko od roku 2010 zachraňují před bankrotem úvěry od EU a MMF. Celkem už země získala 240 miliard eur, výměnou však musela slíbit bolestivé výdajové škrty, zvyšování daní a reformy. Řekové tvrdí, že po šesti letech recese, která snížila příjmy domácností o 40 procent a zvýšila nezaměstnanost na téměř 28 procent, si již další škrty nemůže dovolit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK