Čínský zpracovatelský sektor v listopadu zpomalil růst

21.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 21. listopadu (ČTK) - Aktivita v čínském zpracovatelském průmyslu v listopadu zpomalila. Mohl za to pokles vývozních zakázek. Vyplývá to z dnešních předběžných údajů banky HSBC a společnosti Markit, založených na anketách mezi nákupními manažery čínských firem. Nejnovější čísla podporují odhady, že čínská ekonomika by mohla ve čtvrtém čtvrtletí dále zpomalit, protože Peking se nyní zaměřuje na strukturální reformy.

Index aktivity zpracovatelského sektoru klesl podle rychlého odhadu Markit/HSBC na 50,4 bodu z říjnové hodnoty 50,9 bodu. Již čtvrtý měsíc za sebou však zůstal nad hranicí 50 bodů, která odděluje růst od poklesu aktivity v sektoru, což naznačuje, že vládě se podařilo dosáhnout stability a může začít zavádět reformy.

Dílčí index nových vývozních zakázek se snížil v listopadu na 49,4 bodu, nejníže za tři měsíce. Vnější poptávka zůstává slabá kvůli pomalému oživování v rozvinutých zemích. Mírně klesl i celkový index nových zakázek, což ukazuje, že oživení domácí ekonomiky stále není natolik silné, aby vyrovnalo pokles zakázek ze zahraničí, napsala agentura Reuters.

Čínská ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 7,8 procenta a zaznamenala nejrychlejší růst od začátku letošního roku. V předešlém čtvrtletí růstové tempo ochablo na 7,5 procenta, nejnižší úroveň za dvě desetiletí.

Čínská vláda na počátku letošního roku na nečekaně prudké zpomalení reagovala některými cílenými opatřeními na podporu růstu. Hlavní prioritou Pekingu je nyní restrukturalizace ekonomiky ve prospěch zvýšení podílu spotřeby na úkor dosavadního zaměření na investice do produkce a na vývoz. Vláda dává najevo, že během restrukturalizace je pro ni přijatelné o něco pomalejší tempo růstu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK