Ekonomická aktivita v eurozóně v listopadu nečekaně zpomalila

21.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. listopadu (ČTK) - Ekonomická aktivita v eurozóně zaznamenala v listopadu nečekané zpomalení růstu. Podle dnešních předběžných údajů výzkumné agentury Markit to způsobil propad v sektoru služeb a nepříznivý vývoj ve Francii. Souhrnný index nákupních manažerů (PMI), který zahrnuje údaje za zpracovatelský průmysl i sektor služeb, klesl tento měsíc na 51,5 bodu z říjnové úrovně 51,9 bodu a skončil pod všemi odhady.

Index sektoru služeb se propadl o 0,7 bodu na 50,9 bodu a dostal se na minimum za tři měsíce. Opačně působil zpracovatelský sektor, jehož index vzrostl o 0,2 na pětiměsíční maximum 51,5 bodu.

Aktivita v obou sektorech v celé eurozóně ale nadále roste. Všechny indexy zůstávají nad hranicí 50 bodů, která odděluje pokles od růstu.

Výsledky průzkumu u nákupních manažerů potvrdily nerovnoměrné oživování eurozóny z recese. Z ní táhne blok především Německo, zatímco zbytek měnové unie zápasí o udržení růstu a nejslabším článkem je aktuálně Francie. Zatímco souhrnný index pro Francii sestoupil na pětiměsíční minimum 48,5 bodu, ukazatel pro Německo se zvýšil o více než jeden bod na 54,3 bodu.

"Hlavní příčinou poklesu je vývoj ve Francii, patrné je ale také oslabení ve zbytku zóny," řekl k údajům hlavní ekonom Markit Chris Williamson, jehož citovala agentura Reuters. Podle Williamsona dnešní čísla odpovídají růstu ekonomiky eurozóny v tomto čtvrtletí o zhruba 0,2 procenta, což také v průměru odhadují analytici.

Ve třetím čtvrtletí hrubý domácí produkt eurozóny zpomalil mezičtvrtletní růst na 0,1 procenta po nárůstu o 0,3 procenta v předešlém kvartálu, kdy se blok jako celek vymanil z rok a půl dlouhé recese.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK