Burza mírně oslabila, koruna naopak o pár haléřů zpevnila

21.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. listopadu (ČTK) - Pražská burza dnes mírně oslabila, index PX je o 0,2 procenta nižší, uzavřel na 1012,45 bodu. Koruna naopak k oběma hlavním měnám o pár haléřů zpevnila, v 17:00 byla na 27,24 Kč/EUR a 20,23 Kč/USD. Vyplývá to z výsledků burzy a z údajů serveru Patria Online.

Například akcie Komerční banky dnes oslabily o 2,6 procenta, zatímco Erste Group Bank o 1,58 procenta posílila. "Nejsilněji klesly akcie Komerční banky. Ta byla nakonec, bez zřejmých zpráv, nejhorším titulem v bankovním sektoru z panevropského indexu Stoxx 600. Naopak Erste se po celý den dařilo. Velkou váhu na tom mělo doporučení od analytiků Deutsche Bank," uvedl Tomáš Kálal z Patria Direct.

Pražská burza dnes podle něj v zásadě kopírovala vývoj evropských trhů. Přes den si vyzkoušela pobyt v zisku i ve ztrátě. "Ranní ztráty evropského obchodování způsobilo zveřejnění zápisu listopadového jednání Fedu. Podle něj by totiž mohlo tamní kvantitativní uvolňování brzy začít být omezováno, za předpokladu příznivých dat z ekonomiky," dodal analytik.

O 1,5 procenta dnes oslabila těžařská NWR a uzavřela na 26,35 za akcii, naopak likérka STOCK si připsala skoro tři procenta. ČEZ dnes ztrácel zhruba půl procenta a stejný výsledek zaznamenaly i akcie mediální společnosti CME. "Zatím (CME) stále neobjasnila, jakým způsobem bude navyšovat kapitál. Akcie dnes v závěrečné aukci uzavřely na horní hranici obchodního pásma, přesto se ztrátou 0,5 procenta," uvedl Kálal.

Koruna dnes posílila o šest haléřů k euru a o čtyři k dolaru. Guvernér České národní banky Miroslav Singer ve středu řekl, že ČNB zatím neplánuje další devizové intervence, aby oslabila měnu na 28 korun za euro. Kurz kolem 27 korun za euro podle Singera nyní stačí a situace zatím nevyžaduje další zásah. "Koruna se tak dnes vzdalovala od své nejslabší úrovně od dubna 2009. Na trhu bylo patrné zklidňování situace po slovech guvernéra Singera, která zazněla již včera v podvečer," poznamenal analytik Jan Vejmělek z Komerční banky.

Kurz české měny: předchozí závěr dnes v 17:00 Kč/EUR 27,30 27,24 Kč/USD 20,27 20,23

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK