Akcie v USA stouply, Dow Jones uzavřel nad hranicí 16.000 bodů

21.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. listopadu (ČTK) - Americké akcie dnes posílily díky příznivým údajům o ekonomice Spojených států. Dow Jonesův index tak poprvé v historii uzavřel nad hranicí 16.000 bodů. K nárůstu přispěla například největší americká automobilka General Motors.

Dow Jonesův index si připsal 0,7 procenta a obchodování uzavřel na 16.009,99 bodu. Index pokořil hranici 16.000 bodů již v průběhu pondělního obchodování, ale nedokázal se nad ní udržet až do konce obchodní seance.

Širší index S&P 500 dnes stoupl o 0,8 procenta na 1795,86 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil dokonce o 1,2 procenta na 3969,16 bodu, napsala agentura Reuters.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech minulý týden klesl na nejnižší úroveň od konce září. Údaje výzkumné společnosti Markit navíc ukázaly, že aktivita zpracovatelského sektoru USA se v listopadu dostala na osmiměsíční maximum. Automobilka General Motors zamířila vzhůru poté, co vláda Spojených států oznámila, že do konce roku prodá svůj zbývající podíl v podniku.

Ve středu americké akcie oslabovaly kvůli známkám toho, že americká centrální banka (Fed) by mohla být připravena začít omezovat nákupy dluhopisů, kterými se snaží podporovat ekonomiku. Fed nicméně zopakoval, že bude v podpoře pokračovat, dokud nebude ekonomika schopna stát na vlastních nohou.

Na devizovém trhu se dnes americký dolar vyšplhal na čtyřměsíční maximum vůči japonskému jenu. Vůči euru však oslabil navzdory počátečnímu výstupu na týdenní maximum.

Dolar vůči jenu stoupl o více než procento na 101,10 JPY, tedy na nejvyšší úroveň od 10. července. Euro vůči dolaru kleslo až na 1,3398 USD. Později však oživilo a prodávalo se za 1,3464 USD. Oproti středečnímu závěru tak vykazovalo nárůst o 0,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK