Spor ČD se Škodou Transportation o 700 mil. Kč asi skončí smírně

22.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 22. listopadu (ČTK) - Spor Českých drah s plzeňskou Škodou Transportation o penále 700 milionů korun za pozdní dodání lokomotiv zřejmě skončí smírně. Uzavře se tak asi i arbitráž u Hospodářské komory. Uvedly to dnes deníky E15 a Mladá fronta Dnes (MfD) na základě vyjádření šéfů firem. Škoda měla dodat 20 lokomotiv do roku 2009, dráhy jich zatím dostaly jen 17. Minulé vedení ČD kritizovalo i technické vady lokomotiv, nový ředitel Dalibor Zelený ale tvrdí, že jsou ČD se stroji spokojeny.

Celková hodnota dodávky nově vyvinutých lokomotiv byla zhruba 2,6 miliardy korun, ale ČD kvůli zpoždění požadovaly smluvní penále kolem 700 milionů a Škodě strhly z plateb dalších 200 milionů. Spor poté zamířil k arbitráži. Nový generální ředitel drah Zelený ale zaujal smířlivější postoj. "Nevím, proč bychom měli vést spory s naším významným dodavatelem, české firmy bychom naopak měli podporovat," řekl E15. Mluvčí drah Radek Joklík sdělil MfD, že by ČD rády urovnaly vztahy se Škodou do konce roku.

Smír navrhuje i generální ředitel Škody Transportation Josef Bernard. "Ta situace není příjemná, předpokládám, že vše skončí kompromisním řešením," uvedl v E15. Podle MfD tak sice v praxi stále běží arbitráž, ale když se obě strany dohodnou samy, tak nebudou mít arbitrážní soudci, co řešit. E15 píše, že v úvahu pravděpodobně připadá proplacení výše zmíněných 200 milionů a snížení penále. Škoda totiž tvrdí, že čtyřleté zpoždění dodávky zavinila vyšší moc v podobě zavedení nových norem pro evropskou železniční dopravu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK