Růst německé ekonomiky ve čtvrtletí zpomalil na 0,3 procenta

22.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 22. listopadu (ČTK) - Tempo růstu německé ekonomiky ve třetím čtvrtletí zpomalilo na 0,3 procenta z 0,7 procenta ve druhém čtvrtletí. Oznámil to dnes spolkový statistický úřad, který tak potvrdil předběžné údaje z poloviny měsíce. Ekonomiku podporují investice a spotřeba státu a domácnostní, brzdí ji však zahraniční obchod.

Statistici upozorňují, že ke zpomalení přispívá i skutečnost, že se vytratily mimořádné vlivy chladné zimy, které poháněly růst na jaře. V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt zvýšil o 1,1 procenta a růst zrychlil z 0,9 procenta ve druhém čtvrtletí.

Soukromá spotřeba ve čtvrtletí vzrostla o 0,1 procenta a spotřeba státu o 0,5 procenta. Hrubé kapitálové investice byly vyšší o tři procenta. Agentura Reuters nicméně upozorňuje, že zahraniční obchod snížil růst HDP o 0,4 procentního bodu.

Německá ekonomika dlouhou dobu odolávala poklesu, který trápil zbytek eurozóny. Loni však prudce zpomalila a na konci roku již kvůli slábnoucímu vývozu a stagnaci investic klesla. V letošním prvním čtvrtletí se pokles zastavil a ve druhém čtvrtletí se HDP vrátil k růstu. Německá ekonomika je největší v Evropě, je na ní závislá i řada českých firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK