Šéf Deutsche: Záporné úroky ECB banky ke zvýšení úvěrů nepřimějí

22.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 22. listopadu (ČTK) - Pokud by se Evropská centrální banka (ECB) rozhodla snížit svou depozitní sazbu z nynější nuly do záporného pásma, banky v eurozóně by to nepřimělo k většímu poskytování úvěrů. Na snížení úrokových marží by banky zřejmě reagovaly zaváděním a zvyšováním poplatků za služby, řekl dnes jeden ze dvou generálních ředitelů německého finančního ústavu Deutsche Bank Jürgen Fitschen.

Banky neposkytují úvěry kvůli tlakům centrální banky, ale především na základě úvěrové bonity dlužníka, uvedl šéf Deustche Bank. Pokud by na snížení sazby do minusu banky skutečně reagovaly zvýšením úvěrů, mohlo by to podle něj naopak vyvolat novou finanční krizi.

"Nepůjčujete proto, že to po vás chce centrální banka a že hrozí, že vám bude účtovat úroky za peníze, které si u ní uložíte. To by bylo groteskní. Vytvořili bychom tím další krizi," řekl Fitschen, jehož citovala agentura Reuters.

Podobně šéf německé bankovní dvojky Commerzbank Martin Blessing upozornil, že příliš velký objem levných úvěrů by mohl vytvořit "bublinu" a vést k další finanční krizi. "Nevím, jak může příliš mnoho levných peněz vyřešit problém, který vznikl kvůli příliš velkému množství levných peněz," řekl Blessing.

ECB se před dvěma týdny rozhodla podpořit ekonomiku eurozóny snížením své základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na nové historické minimum 0,25 procenta. Reagovala tím na propad inflace a riziko přechodu do nebezpečné deflace.

Prezident ECB Mario Draghi po zasedání banky řekl, že ECB je na zápornou depozitní sazbu "technicky připravena". Takový krok by znamenal, že komerční banky by musely za své jednodenní úložky u ni platit. O možnosti záporné krajní sazby a dalších nestandardních opatřeních, zejména o nákupech dluhopisů, od té doby mluví především členové výkonného vedení ECB Peter Praet a Vitor Constancio. Proti takovým krokům se ale ostře staví konzervativní menšina v ECB pod vedením šéfa německé Bundesbanky Jense Weidmanna, jehož podporuje německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Draghi přitom v posledních dnech možnost nestandardních kroků bagatelizoval.

Šéf Deutsche Bank poukázal na to, že záporný úrok ztíží bankám dosahování zisku z rozdílů mezi úroky, za něž si půjčují, a úroky, které účtují klientům. "Aktuální úroveň úroků pro ně není tak důležitá, jako čistá úroková marže," řekl. "Jestliže nemůžete vydělávat na úrocích, musíte změnit způsob, jímž účtujete za služby. Přesuneme se tak více do služeb za poplatky a provize," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK