Rozpočet Prahy na rok 2014 bude vyrovnaný ve výši 45,1 miliardy

22.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. listopadu (ČTK) - Praha bude příští rok hospodařit s vyrovnaným rozpočtem 45,1 miliardy korun. Na běžné výdaje bude mít 37,8 miliardy, na investice včetně nevyčerpaných prostředků z letošního roku celkem 10,28 miliardy. Největší investice, zhruba 2,8 miliardy, půjde na stavbu tunelu Blanka a prodloužení metra A. Vyplývá to z materiálu, který by měla příští týden schvalovat rada. Zastupitelé budou návrh projednávat v prosinci.

 

Na kapitálové výdaje vyčlenilo město 5,98 miliardy korun. Dalších 4,29 miliardy se do investic přesune z letošního rozpočtu, Praha je nestihla vyčerpat. Převážnou část z toho tvoří peníze určené na stavbu tunelu Blanka a na to navazující stavby, jde asi o 1,83 miliardy korun plus čtyři miliardy přesunuté z letoška, řekla ČTK zástupkyně ředitele Magistrátu Zdena Javornická, jejíž tým rozpočet zpracovává.

Na strategické investiční akce je v rozpočtu 2,82 miliardy, na ostatní kapitálové výdaje 3,1 miliardy.

V rozpočtu jsou zahrnuty i peníze na stavby, které se nutně nemusí v příštím roce uskutečnit. To je případ zahloubení ulice V Holešovičkách, na které je vyčleněno 50 milionů, nebo dvou milionů na stavbu Libeňské spojky.

Na běžné výdaje počítá magistrát s 37,8 miliardy, což je více než v rozpočtu na letošní rok, kdy to bylo necelých 35 miliard. Podle Javornické je zvýšení způsobeno tím, že se vedení Prahy rozhodlo pokrýt všechny oblasti a nespoléhat na průběžné dofinancování během roku. Praha zároveň přidá peníze například na údržbu komunikací - místo letošních 100 milionů to bude 500 milionů. Město vydá další peníze i na odměny pro učitele, kdy 200 milionů půjde učitelům středních a 100 milionům základních škol, a to přesto, že provozovateli základních škol jsou městské části, nikoliv Praha. Na dluhovou službu pak bude mít město zhruba 1,3 miliardy Kč.

Novinkou proti letošnímu rozpočtu bude vytvoření rezervy 4,8 miliardy korun. Praha si v minulých letech rezervu vytvářela, za vlády exprimátora Pavla Béma (ODS) však od této praxe odstoupila. Část peněz do rezervy vezme město z letošních příjmů - jde o 300 milionů, které tam přesune z peněz vybraných na daních.

Příjmy mají podle předpokladu magistrátu dosáhnout 45,1 miliardy korun. Vlastní příjmy města mají být 39,4 miliardy, na letošek to je 38,6 miliardy. Příjmy z daní očekává 38,3 miliardy.

Magistrátní odbor rozpočtu má kromě návrhu rozpočtu, který projednají radní, připravenu variantu rozpočtového provizoria pro případ, že by jej zastupitelé v prosinci neschválili. Jsou připraveny i další varianty, kdyby zastupitelé rozpočet začali na jednání výrazně měnit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK