Silnice kolem přehrady Souš v Jizerských horách se uzavře

25.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Desná (Jablonecko) 25. listopadu (ČTK) - Silnice II/290 kolem přehrady Souš v Jizerských horách bude dnes od 17:00 uzavřena pro dopravu. Znovu se otevře až příští rok na jaře. O rozhodnutí krajského odboru životního prostředí dnes ČTK informoval mluvčí Krajského úřadu v Liberci Jiří Langer. Silnice vede po hrázi nádrže, která slouží jako zdroj pitné vody pro obyvatele Liberecka a Jablonecka, a uzavírá se pravidelně s prvním sněhem.

V Libereckém kraji se v noci na dnešek prudce ochladilo, teploty klesly pod bod mrazu a místy sněžilo. Při kontrole silnice kolem Souše dnes úředníci zjistili, že nesplňuje podmínky pro bezpečný automobilový provoz. "Na silnici leží zledovatělá vrstva sněhu, která zvyšuje riziko dopravních nehod a následně možnost znečištění vodárenské nádrže," vysvětlil vedoucí inspektor krajské správy silnic Pavel Fořt. Loni byla silnice uzavřena už 30. října a provoz na ní byl obnoven o půlnoci z 3. na 4. května letošního roku.

Liberecký kraj je z velké části horskou a podhorskou oblastí, která je na zimní údržbu velmi náročná. Celkově mají krajští silničáři na starosti 2100 kilometrů krajských silnic druhých a třetích tříd. V průměru stojí jejich údržba kraj každou zimu 135 milionů korun. Letos v zimě nebudou silničáři udržovat jen zhruba 72 kilometrů silnic, což jsou tři procenta komunikací. Jde většinou o málo využívané silnice třetí třídy, kde nejezdí veřejná doprava. Na devíti úsecích hlavně v Krkonoších a Jizerských horách je povinná zimní výbava za každého počasí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK