Soud vyhlásil moratorium na Via Chem Group, dluží dvě miliardy

25.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice/Praha 25. listopadu (ČTK) - Krajský soud v Českých Budějovicích v pátek vyhlásil moratorium na majetek firmy Via Chem Group. Návrh podal sám dlužník, který má nesplacené pohledávky za téměř dvě miliardy korun. ČTK to zjistila z insolvenčního rejstříku. Dluhopisy Via Chem Group vlastní mimo mimo jiné Praha 6, Praha 10 a město Sokolov. Jde o pohledávky za desítky milionů zbylé po krachu společnosti Key Investments.

Moratorium potrvá do 19. února příštího roku. Během té doby nelze vydat rozhodnutí o úpadku firmy. Moratorium tak dlužníkovi poskytuje možnost vyrovnat se s věřiteli ještě před vypořádáním insolvenčního řízení. Tři návrhy na insolvenční řízení už soud zamítl. Rozhodnutí jsou nepravomocná.

Firmě Key Investments, která je od loňského podzimu v konkurzu, pražské městské části v minulosti svěřily stovky milionů. Návrh na insolvenci na sebe koncem června podala sama firma s odůvodněním, že cenné papíry, které pro klienty spravovala, jsou takřka zcela převedeny jinam. Tři bývalí členové představenstva jsou obviněni z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Key Investments, dříve SI Asset Management, vznikla v roce 1999. Do povědomí veřejnosti se dostala v roce 2007 kvůli zapojení do akciových obchodů bývalého premiéra za ČSSD Stanislava Grosse. Peníze jí svěřil také někdejší ministr průmyslu za ODS Martin Kocourek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK