Aktivita podnikatelského sektoru USA se vrátila k růstu

25.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 25. listopadu (ČTK) - Aktivita podnikatelského sektoru Spojených států se v listopadu vrátila k růstu a příliv nových zakázek dosáhl nejvyšší úrovně od loňského dubna. Vyplývá to podle agentury Reuters z výsledků průzkumu mezi nákupními manažery, které dnes zveřejnila společnost Markit.

 

Souhrnný index aktivity soukromého sektoru, který zahrnuje průmysl i služby, stoupl na 57,1 bodu z říjnových 49,6 bodu. Dostal se tak nad klíčovou padesátibodovou hranici, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Tempo přijímání nových zaměstnanců nicméně mírně zpomalilo a firmy vyjádřily obavy ohledně svých vyhlídek.

"Podniky hlásí, že pokračující nejistota ohledně dluhového stropu zhoršuje jejich vyhlídky pro příští rok," uvedl hlavní ekonom společnosti Markit Chris Williamson.

Neshody mezi prezidentem Barackem Obamou a skupinou republikánů v Kongresu ohledně rozpočtových výdajů způsobily, že vláda neměla prvních 16 dní v říjnu peníze na svůj běžný provoz. Některé úřady tak musely přerušit provoz a tisíce zaměstnanců nastoupily na nucenou dovolenou. Politici navíc až na poslední dosáhli dohody ohledně zvýšení dluhového stropu, a dočasně tak odvrátili hrozbu neschopnosti vlády splácet dluhy.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK