Západoevropské akcie díky dohodě s Íránem rostly

25.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 25. listopadu (ČTK) - Západoevropské akcie dnes rostly a uzavřely blízko nejvyšší hodnoty za pět let. Německý index DAX pak uzavřel na novém rekordu. Náladu na trhu zlepšila průlomová dohoda mezi Íránem a světovými mocnostmi o íránském jaderném programu, která pomohla hlavně leteckým společnostem a francouzským automobilkám. Panevropský index FTSEurofirst 300 stoupl o 0,4 procenta na 1302,24 bodu.

Německý index DAX vzrostl o 0,88 procenta na rekordních 9299,95 bodu. Na nový rekord vystoupil index i během dne, a to na 9323,44 bodu.

Íránský jaderný program na Západě v minulých letech vyvolával podezření, že je zaměřen na výrobu jaderných zbraní, což Teherán popíral. Írán se v rámci dohody, kterou s ním v neděli podepsalo šest velmocí, zavázal k omezení některých částí tohoto programu výměnou za zmírnění určitých sankcí v několika dalších sektorech íránské ekonomiky na počáteční období šesti měsíců. Dohoda zmírnila geopolitické napětí a zvýšila zájem o rizikovější investice.

Dařilo se hlavně akciím společností z oblasti cestovního ruchu a volného času v čele s aerolinkami. Akcie IAG, majitele aerolinek British Airways a Iberia, zpevnily o 2,8 procenta. Air France KLM stoupla o 1,9 procenta a easyJet o 2,1 procenta. Akcie francouzské automobilky PSA Peugeot Citroën vzrostly o 5,1 procenta a Renaultu o 1,4 procenta. Obě automobilky měly před spuštěním západních sankcí vysoké napojení na íránský automobilový trh.

Zpráva o dohodě stáhla dolů ceny ropy, což mělo dopad na energetické firmy. Index energetických akcií oslabil o půl procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK