V USA je nejvíc vydaných stavebních povolení za pět let

26.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/New York 26. listopadu (ČTK) - Američané se v říjnu chystali stavět domy a byty nejrychlejším tempem za více než pět let. Vyplývá to z údajů o počtu vydaných stavebních povolení, které dnes zveřejnilo tamní ministerstvo obchodu. Jiný průzkum pak ukázal, že ceny rodinných domů v září rostly nejrychlejším tempem za více než sedm let. Nečekaně dobré údaje naznačují, že oživování na americkém trhu s bydlením pokračuje, a to i přes nedávné signály jeho zpomalení.

Počet vydaných stavebních povolení v říjnu vzrostl o 6,2 procenta na celoročně přepočtené tempo 1,03 milionu. Je to více, než čekali analytici, a zároveň nejvyšší tempo od června 2008, tedy krátce před vyvrcholením krize. V září se počet vydaných povolení, které obvykle vlastnímu zahájení stavby předchází o měsíc, zvýšil o 5,2 procenta.

Vydávání stavebních povolení se do hrubého domácího produktu v USA nezapočítává. Jde ale o důležitý ukazatel ekonomické aktivity. V letech 2007 až 2009 vedl krach realitního trhu v USA po splasknutí "bubliny" neudržitelného boomu výstavby k finanční krizi a k hluboké ekonomické recesi. Loni to bylo poprvé od roku 2005, kdy obytná výstavba přispěla k růstu americké ekonomiky.

Prodej domů a bytů nyní v USA nepříznivě ovlivňují dražší hypotéky. Růst stavebních povolení v září i v říjnu by však podle agentury Reuters měl pomoci zmírnit obavy, že oživování na trhu s bydlením se zastavuje.

Na zotavování trhu s bydlením z krize ukazuje i jiný ostře sledovaný průzkum, jehož výsledky dnes zveřejnily výzkumné organizace Standard & Poor's a Case-Shiller. Ceny rodinných domů v USA se podle něj v září meziročně zvýšily o 13,3 procenta, což je nejrychleji od února 2006 a také více, než čekali analytici.

Pokud jde o údaje o zahajování staveb za září a říjen, jejich zveřejnění ministerstvo přesunulo na 18. prosince. Sběr dat totiž v říjnu ovlivnila rozpočtová krize v USA, která paralyzovala činnost mnoha federálních úřadů a agentur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK