Zisk bank v USA poprvé od jara 2009 klesl

26.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 26. listopadu (ČTK) - Čistý zisk amerických bank ve třetím čtvrtletí poprvé od jara 2009 klesl. Celkem banky za červenec až září vykázaly zisk 36 miliard USD (726,5 miliardy Kč), což bylo o 3,9 procenta méně než ve stejném období loni. Důvodem byl hlavně nárůst výdajů na urovnání sporů u jedné z institucí, ale také pokles počtu nových hypoték a nižší zisk z prodeje majetku. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC).

Jedna z institucí vydala ve čtvrtletí na urovnání sporů čtyři miliardy USD. Podle FDIC bez tohoto mimořádného výdaje by zisk bank dále rostl. FDIC však neupřesnila, která z institucí to byla. Polovina z 6891 pojištěných bank v zemi zaznamenala meziroční růst zisku, druhé polovině zisk klesl.

Nižší byl i zisk ve srovnání s druhým čtvrtletím, kdy po revizi činil 38,1 miliardy USD.

Zisk bank podpořily nižší rezervy na ztrátové úvěry. Banky daly stranou na ztrátové úvěry 5,8 miliardy USD, což byla nejnižší částka od třetího čtvrtletí 1999. Zlepšuje se i kvalita úvěrů a méně bank zkrachovalo.

Ve třetím čtvrtletí zkrachovalo šest bank. Dalších 43 jich bylo pohlceno při fúzi. Nově vznikla jedna banka, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK