Japonská centrální banka se v pololetí vrátila k zisku

27.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 27. listopadu (ČTK) - Japonská centrální banka v první polovině finančního roku vydělala 602,1 miliardy jenů (118,9 miliardy Kč), a poprvé po pěti letech tak v tomto období vykázala zisk. Bank of Japan (BoJ) k lepším výsledkům pomohl slabší kurz jenu, který zvýšil hodnotu jejích aktiv v zahraničních měnách. Fiskální rok začal v dubnu.

BoJ loni ve stejném období hospodařila se ztrátou 183,3 miliardy jenů. Letos jí k lepším výsledkům pomohlo také očekávání, že vládní opatření zaměřená na podporu inflace pomohou k růstu ekonomiky. Tato očekávání stála za posilováním akcií na tokijské burze. BoJ tak díky investicím do cenných papírů vydělala 16,1 miliardy jenů, zatímco před rokem měla podle agentury Reuters ztrátu.

Japonskou měnu pomohla oslabit agresivní měnová politika, kterou BoJ zavedla v dubnu pod tlakem vlády premiéra Šinzóa Abeho. Uvolňování měnové politiky spočívá v rozsáhlém nákupu dluhopisů a dalších aktiv. To vedlo k výraznému poklesu japonské měny, což podpořilo vývoz, tedy hlavní motor japonské ekonomiky, která je po americké a čínské třetí největší na světě. Na konci září se kurz jenu k americkému dolaru pohyboval na 98,30 JPY. Oproti stejnému období před rokem to byl pokles o 21 procent.

Dnešní údaje také ukázaly, že objem vládních dluhopisů v majetku banky oproti loňskému prvnímu pololetí stoupl o 64 procent. Banka jich tak v pololetí držela za 167,6 bilionu jenů.

BoJ minulý týden ponechala svou uvolněnou měnovou politiku beze změn. Zopakovala také, že japonská ekonomika dál mírně oživuje, a poukázala na zotavování vývozu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK