Japonské akcie v závěru stouply nejvýše za skoro šest let

28.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 28. listopadu (ČTK) - Japonské akcie dnes posílily o 1,8 procenta a obchodování uzavřely na nejvyšší úrovni za skoro šest let. Trhy tak reagovaly na oslabený jen, který u japonských vývozců vyvolává naděje na lepší příjmy.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei uzavřel na hodnotě 15.727,12. Za celý den zároveň zaznamenal největší přírůstek v tomto týdnu. Od začátku měsíce zatím index posílil o 9,8 procenta a od začátku roku o 51 procent. Pokud dosavadní zisky udrží do konce roku, byl by to pro něj nejlepší celoroční výsledek od roku 1972, napsala agentura Reuters.

Japonskou měnu oslabilo agresivní uvolňování měnové politiky, které od dubna provádí japonská centrální banka s cílem podpořit ekonomický růst a zvýšit inflaci. Pokles jenu tentokrát ovlivnily i středeční údaje z USA, kde minulý týden nečekaně klesl počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Americký dolar k japonské měně zpevnil až na 102,28 JPY, což byla nejvyšší úroveň od května. Euro k jenu ve středu vlivem zpráv o vývoji koaličních jednání v Německu stouplo až na téměř nejvyšší hodnotu za čtyři roky. Dnes kolem 07:30 SEČ obě měny k jenu mírně klesaly o 0,08 procenta, respektive 0,04 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK