Ekonomická nálada v EU se dál zvyšuje, její růst je ale pomalejší

28.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 28. listopadu (zpravodaj ČTK) - Ekonomická nálada v eurozóně i celé Evropské unii sice v listopadu dále rostla, statistici však zaznamenali zpomalení tohoto trendu. Údaje, které dnes zveřejnila Evropská komise, tak ukázaly růst důvěry v ekonomiku v celé EU o 0,4 bodu na hodnotu 102,1. V zemích platících eurem byl růst o 0,8 na 98,5 bodu.

Pokračuje tak trend zahájený letos v květnu, poslední dva měsíce je však patrné zpomalení růstu. V říjnu v celé unii rostla ekonomická nálada o 1,1 bodu, září dokonce o 2,4 bodu. Říjnová čísla ukazovala růst o 0,9 bodu, v září o 1,6. Zpomalení růstu podle statistiků Evropské komise odráží různé hodnocení situace napříč sektory ekonomiky.

V eurozóně čísla nahoru táhne zlepšená důvěra ve služby a průmysl, pokles byl zaznamenán naopak ve stavebnictví. Manažeři průmyslových firem zlepšili svá očekávání budoucí výroby na základě objednávek a důvěra v této oblasti tak vzrostla o 1,1 bodu. Vyšší důvěru v sektoru služeb o 2,9 bodu zajistil pohled na dosavadní vývoj poptávky a z ní plynoucí očekávání do budoucna.

Nálada je citelně lepší ve čtyřech největších ekonomikách s eurem, kdy v Itálii byl růst důvěry o 1,9 bodu, ve Španělsku o 1,4 bodu, v Nizozemsku o 1,3 bodu a Německu o 0,8 bodu. Pesimismus převládl ve Francii a země zaznamenala pokles ekonomické nálady o 0,9 bodu.

Pokles spotřebitelské důvěry v eurozóně o 0,9 bodu je odrazem zhoršeného výhledu na budoucí celkovou ekonomickou situaci, nezaměstnanost a úspory.

V celé evropské osmadvacítce je změna k lepšímu nyní ještě méně výrazná než v eurozóně. Také zde panoval největší optimismus v průmyslu a o něco menší v sektoru služeb. Stejně jako v eurozóně se také v celé EU propadla důvěra spotřebitelů, poklesla navíc ale také v maloobchodě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK