V Německu protestují zaměstnanci EADS proti hrozbě rušení míst

28.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hamburk 28. listopadu (ČTK) - Tisíce zaměstnanců výrobce letecké techniky EADS v Německu dnes vyrazily do ulic na protest proti plánované restrukturalizaci firmy, která se může dotknout několika tisíc pracovních míst. Odbory navíc varovaly, že dnešní akce je jen "varovným výstřelem", informovaly německé zpravodajské servery.

Protesty proti úsporným plánům zaměstnavatele svolalo odborové sdružení IG Metall. Zahájila je demonstrace asi 1200 pracovníků dodavatelské firmy EADS Premium Aerotec v severoněmeckých městech Nordenham a Varel. K nim se podle údajů odborářů přidalo 4200 manifestujících z výrobních závodů Airbusu v Hamburku a ve Stade a okolo 8000 protestujících v Brémách.

"Má to být varovný výstřel, aby vedení koncernu vědělo, že budeme bojovat, pokud bude chtít škrty prosadit," prohlásil podle serveru Spiegel Online mluvčí IG Metall.

V bavorském městě Manchingu, kde EADS vyrábí stíhačky Eurofighter, před branami závodu demonstrovalo asi tisíc zaměstnanců. "Nejsme přeci žádný případ pro sanaci," rozčiloval se nad plány společnosti šéf odborů EADS v Německu Thomas Pretzl. "Vyhodit nás, když máme nejvyšší zisky, je totální nesmysl," dodal.

Odboráři se obávají zrušení několika tisíc pracovních míst, pokud šéf EADS Tom Enders prosadí svůj záměr sloučit divize Airbus Military, Astrium a Cassidian do jedné pod názvem Airbus Defense & Space. Po vedení koncernu žádají jednání ohledně omezení zamýšleného rušení míst. EADS své konkrétní plány zatím tají a chce je zveřejnit až 9. prosince.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK