Japonský jen po růstu akciových trhů zeslabuje

28.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. listopadu (ČTK) - Japonský jen dnes na trzích zeslabuje. K euru se propadl nejníže za čtyři roky a vůči dolaru nejníže za šest měsíců. Zájem o jen snížil růst akciových trhů, který zvýšil poptávku po rizikovějších investicích. K dolaru však většinu svých ztrát jen odpoledne smazal. Objem obchodování je dnes kvůli oslavám Dne díkůvzdání v USA nízký.

V 17:40 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 0,2 procenta na 1,3600 USD a k jenu o 0,2 procenta na 139,06 JPY. Během dne euro stouplo až na 139,18 JPY, nejvýše od června 2006. Dolar k jenu nepatrně zesílil na 102,25 JPY.

Vyšší zájem o rizikovější investice vytáhl světový akciový index MSCI World do blízkosti rekordního maxima z října 2007. Japonské akcie uzavřely nejvýše za téměř šest let a německé akcie vzrostly na nový rekord.

K růstu eura vůči dolaru přispěla i statistika z Německa. Míra inflace v Německu podle prvního rychlého odhadu v listopadu zrychlila. Investoři se nyní soustředí na páteční zprávu o inflaci v eurozóně. Případný signál zvýšení inflačních tlaků by snížil tlak na Evropskou centrální banku, aby dále uvolnila svoji měnovou politiku, a podpořil euro, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK