Inspektoři EU a MMF odvolali plánovanou návštěvu v Řecku

29.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 29. listopadu (ČTK) - Inspektoři Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu odvolali svou plánovanou návštěvu Atén, která měla začít příští týden. Agenturu Reuters o tom informovaly zdroje obeznámené se situací. Odložení inspekce může způsobit zpoždění výplaty dalších peněz ze záchranného úvěru.

Návštěva tzv. trojky věřitelů, tedy zástupců MMF, Evropské centrální banky a Evropské komise, byla podle zdroje zrušena, protože Řecko neuskutečnilo některé z reforem, ke kterým se zavázalo v rámci záchranného programu. Inspektoři měli přijet posoudit situaci Řecka ještě před zasedáním ministrů financí eurozóny, které se koná 9. prosince. Podle zdroje je tak nyní možné, že kvůli zrušení návštěvy nebudou moci ministři schválit uvolnění dalších peněz.

Mluvčí EK agentuře Reuters řekl, že jednání s Aténami dále pokračují. "Zatím jsme nepřijali přesné rozhodnutí o návratu mise," prohlásil.

Inspektoři navštěvují Atény pravidelně, aby překontrolovali plnění podmínek záchranných úvěrů a doporučili, zda Řecku uvolnit další splátky ze záchranného úvěru. Poslední inspekce začala v září, kvůli sporům však byla v říjnu přerušena. Inspektoři se opět vrátili do Atén na počátku listopadu, minulý týden ale znovu misi přerušili s tím, že se vrátí na počátku prosince. Věřitelé a řecká vláda jsou ve sporu hlavně kvůli rozpočtovým úsporám na příští rok.

Řecko od roku 2010 zachraňují před bankrotem úvěry od EU a MMF. Celkem už země získala 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč), výměnou však musela slíbit bolestivé výdajové škrty, zvyšování daní a reformy. Řekové tvrdí, že po šesti letech recese, která snížila výkon ekonomiky o zhruba čtvrtinu a zvýšila nezaměstnanost na téměř 28 procent, si již další škrty nemohou dovolit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK