Moody's zvýšila rating Řecka na Caa3 se stabilní výhledem

29.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 29. listopadu (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Moody's zvýšila rating Řecka o dva stupně, a to na stupeň Caa3. Agentura zároveň označila výhled pro budoucí vývoj Řecka za stabilní. Informovala o tom agentura AFP.

Moody's zdůvodnila zvýšení z nejnižšího stupně C zlepšením veřejných financí a ekonomického výhledu země.

Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) přitom před dvěma dny zveřejnila očekávání, že v příštím roce ekonomika Řecka klesne o 0,4 procenta. Řecká vláda i věřitelé naopak očekávají návrat k růstu, který by měl činit 0,6 procent.

OECD se domnívá, že by ekonomika mohla v příštím roce začít růst, avšak ještě se jí to nepodaří za celý rok. Je tak zatím jedinou zahraniční organizací, která očekává sedmým rokem pokles v zemi.

Řecko od roku 2010 zachraňují před bankrotem úvěry od EU a MMF. Celkem už země získala 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč), výměnou však musela slíbit bolestivé výdajové škrty, zvyšování daní a reformy.

Řekové tvrdí, že po šesti letech recese, která snížila výkon ekonomiky o zhruba čtvrtinu a zvýšila nezaměstnanost na téměř 28 procent, si již další škrty nemohou dovolit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK