Čínský průmysl v listopadu udržel nejrychlejší růst za rok a půl

01.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 1. prosince (ČTK) - Aktivita v čínském zpracovatelském průmyslu se v listopadu udržela na nejvyšší úrovni za rok a půl. Průmyslovým podnikům v druhé největší ekonomice světa pomáhala solidní poptávka na domácím trhu i v zahraničí. Dnešní údaje čínských úřadů jsou v protikladu k očekávání, že čínskou ekonomiku v tomto roce čeká mírné zpomalení, napsala agentura Reuters.

Oficiální index aktivity zpracovatelského sektoru (PMI) minulý měsíc vzrostl na 51,4 bodu. Udržel se tak na stejné úrovni jako v říjnu a nechal za sebou odhady trhu, který počítal s hodnotou 51,1 bodu.

Investoři očekávali, že index PMI ukáže, že čínská ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí kvůli křehké světové poptávce či pomalejšímu doplňování zásob ze strany podniků zpomalila. Ekonom Louis Kuijs ze společnosti RBS ale upozornil, že údaje o vývozu naznačují mírné zlepšení globální poptávky, která má pro čínský průmysl velký význam.

Čínská ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 7,8 procent. Experti v říjnovém průzkumu Reuters ale předpovídají, že ve čtvrtém čtvrtletí růst zpomalí na 7,6 procenta. Ve srovnání s vývojem mnoha jiných světových ekonomik by to bylo působivé číslo. Pro Čínu by však šlo o nejhorší výsledek za 14 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK