Voda v Moravskoslezském kraji zdraží o 2,82 Kč na 73,09 Kč

02.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 2. prosince (ČTK) - Společnost Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK) zvýší od ledna cenu vody o 2,82 Kč na 73,09 Kč za metr krychlový. Zvýšení představuje 4,01 procenta. Vodné zdraží o 1,45 Kč (3,96 procenta) na 38,04 Kč, stočné o 1,37 Kč (4,07 procenta) na 35,05 Kč. ČTK o tom dnes informovala mluvčí SmVaK Eva Špirochová. Firma dodává vodu více než milionu lidí hlavně na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku.

Cena vody od SmVaK patří mezi vodárenskými společnostmi k nejnižším v zemi. Špirochová uvedla, že její zvýšení odráží vývoj nákladů, jako jsou zvýšení cen surové vody či chemikálií, je ovlivněna dalším poklesem spotřeby vody a musí pokrýt i financování investic a obnovy infrastruktury. "Investice do výstavby nových vodohospodářských kapacit a obnovy stávajících zařízení dosáhnou v roce 2014 půl miliardy korun," uvedla mluvčí.

Mezi nejvýznamnější akce podle ní patří rekonstrukce křížení vodovodního přivaděče Baška-Nové Dvory s řekou Morávkou v Dobré na Frýdecko-Místecku nebo rekonstrukce celé řady vodovodů například v Bohumíně na Karvinsku či ve Vřesině a Odrách na Novojičínsku. "Připravuje se například rozšíření čistírny odpadních vod v Brušperku, které potrvá až do roku 2015, zahájení instalace hygienizační linky v čistírně odpadních vod Opava (s ukončením v roce 2015) nebo rekonstrukce technologie čistírny odpadních vod Štramberk-Bařiny," uvedla Špirochová.

Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava loni meziročně zvýšily svůj čistý zisk o 6,3 procenta na 385,1 milionu korun. Tržby z vodného a stočného firmě vzrostly o 3,7 procenta na 2,12 miliardy korun.

Mírně nadpoloviční většinu akcií SmVaK vlastní španělská společnost FCC prostřednictvím své dceřiné firmy Aqualia. Firma držela 98,68 procenta akcií, ale 49 procent z nich letos prodala za 97 milionů eur (2,5 miliardy korun) japonské společnosti Mitsui. Zhruba 1,32 procenta akcií vlastní drobní akcionáři a asi 30 měst a obcí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK