Průmyslová aktivita v eurozóně rostla nejrychleji za 2,5 roku

02.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. prosince (ČTK) - Růst ve zpracovatelském průmyslu zemí eurozóny v listopadu zrychlil na nejvyšší úroveň za téměř dva a půl roku. Celkové růstové tempo ale zůstává slabé a průmyslová aktivita ve Francii a Španělsku obnovila pokles. Plyne to podle agentury Reuters z dnešních konečných údajů výzkumné firmy Markit.

Index nákupních manažerů (PMI) ve zpracovatelském sektoru vzrostl minulý měsíc na 51,6 bodu z říjnové úrovně 51,3 bodu a mírně překonal předběžný údaj 51,5 bodu. Listopad byl pátý měsíc za sebou, kdy tento ukazatel setrval nad 50 body, což je hranice mezi růstem a poklesem aktivity. Jeho hodnota byla nejvyšší od června 2011.

"Listopadový průmyslový PMI přináší celkově dobré zprávy, naznačuje ale, že z hlediska zdraví ekonomiky eurozóny je toho stále hodně, čeho se lze obávat. Velkým zdrojem obav je zejména Francie," komentoval údaje hlavní ekonom Markit Chris Williamson.

Index pro Francii se propadl na pětiměsíční minimum 48,4 z říjnových 49,1 bodu a byl jednadvacátý měsíc po sobě pod 50 body. Aktivita ve Španělsku sestoupila pod hranici 50 bodů po třech měsících růstu.

Eurozóna se ve druhém čtvrtletí díky oživení Německa vymanila z nejdelší recese ve své historii, ve třetím čtvrtletí se ale růst zpomalil na minimum. Anketa Reuters mezi ekonomy z minulého měsíce ukázala, že příští rok se čeká jen velmi pozvolný růst.

Německý průmysl zaznamenal v listopadu nejlepší měsíc od poloviny roku 2011. Index aktivity vzrostl o celý jeden bod na 52,7 bodu, jak díky růstu produkce, tak díky zvýšení nových zakázek. Index pro Itálii stoupl o 0,7 na 51,4 bodu, maximum za dva a půl roku.

Index exportních zakázek, který ukazuje zahraniční poptávku po zboží z eurozóny, posílil o 0,9 bodu na 54,0 bodu a byl nejvýše od května 2011. Stoupl také celkový ukazatel nových zakázek. Snížil se naopak ukazatel zaměstnanosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK