Ceny ropy rostly díky ekonomice v Číně a nepokojům v Libyi

02.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. prosince (ČTK) - Světové ceny ropy dnes oživily z propadu na konci minulého týdne a severomořská ropa Brent se stabilizovala nad 110 dolary za barel. Ropnému trhu pomohly příznivé ekonomické údaje z Číny a pokračující nepokoje v Libyi. Investoři se nyní zaměřují na nadcházející zasedání ministrů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

Cena Brentu stoupla v 16:30 SEČ o více než půl dolaru na 110,25 USD za berel. V pátečním závěru oslabil Brent o 1,17 dolaru kvůli obavám z přebytku nabídky na trhu. Americká lehká ropa WTI vzrostla o 90 centů na 93,60 dolaru.

Ropu podpořila nedělní zpráva, podle níž se aktivita v čínském zpracovatelském průmyslu v listopadu udržela na nejvyšší úrovni za rok a půl. Průmyslovým podnikům v druhé největší ekonomice světa pomáhala solidní poptávka na domácím trhu i v zahraničí.

Růst ceny ropy Brent nadále podporují pokračující nepokoje v Libyi. Kvůli akcím ozbrojených milic v ropných přístavech a těžebních oblastech je vývoz ropy ze země nyní jen na zhruba deseti procentech normální úrovně, řekl agentuře Reuters činitel libyjského ministerstva ropného průmyslu.

Ve středu se ve Vídni scházejí ministři OPEC, aby jednali o těžebních kvótách na příští rok. Představitelé ropného kartelu dávají v posledních dnech najevo, že celkový těžební limit zřejmě zůstane beze změny na 30 milionech barelů denně. Během příštího roku ale bude muset organizace snížit, protože poptávka po zprávě z OPEC výrazně klesne, dodávají analytici.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 110,25 109,69 New York - Nymex WTI leden 93,60 92,72

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK