Japonsko chystá rozsáhlá opatření na podporu ekonomiky

03.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 3. prosince (ČTK) - Japonská vláda chystá soubor opatření na podporu domácí ekonomiky, vynaložit na to chce 5,4 až 5,5 bilionu jenů (více než bilion Kč). Agentuře Reuters to dnes řekly zdroje obeznámené s přípravou plánu. Stimulační opatření mají kompenzovat připravované zvýšení daně z obratu. Představitelé vlády již dříve uvedli, že hodnota těchto opatření bude muset činit nejméně pět bilionů jenů.

Tempo růstu hrubého domácího produktu Japonska v letošním třetím čtvrtletí zpomalilo na 0,5 procenta z 0,9 procenta v předchozích třech měsících. Japonská ekonomika nicméně vzrostla již čtvrté čtvrtletí za sebou, což je její nejlepší výkon za poslední tři roky.

Japonsko je třetí největší ekonomikou na světě po Spojených státech a Číně. Hospodářský růst tam ale podkopává vleklá deflace a stárnoucí populace. Země se proto v poslední době pomocí uvolněné měnové politiky a rozsáhlých státních výdajů snaží nastartovat ekonomiku a zastavit dlouhotrvající deflaci.

Japonsko se potýká i s mimořádně vysokým zadlužením. V dubnu příštího roku proto plánuje zvýšit daň z obratu z pěti na osm procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK