Japonský balík na podporu ekonomiky má mít téměř 19 bilionů jenů

04.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 4. prosince (ČTK) - Nový program japonské vlády na podporu ekonomiky má mít hodnotu 18,6 bilionů jenů (3,7 bilionu Kč), tedy výrazně vyšší, než se dosud předpokládalo. Agentuře Reuters to dnes sdělily zdroje informované o přípravě plánu. Celý balík by podle nich měla vláda schválit ve čtvrtek.

Svou velikostí se má nová stimulace blížit prvnímu podpůrnému plánu vlády Šinza Abeho z počátku roku. Abe tehdy na podporu ekonomického růstu země a jejího vymanění se z 15 let trvající deflace vyčlenil 20 bilionů jenů.

Podle zdrojů Reuters ale většina nového balíku bude zahrnovat úvěry od státních institucí, výdaje místních vlád a firem. Celkové číslo, které vláda předkládá, často zahrnuje již dříve vyčleněné výdaje a vysoce převyšuje skutečné nové výdaje.

Jádrem nového balíku budou opatření, která Abe oznámil v říjnu a která mají kompenzovat připravované zvýšení daně z obratu. Představitelé vlády již dříve uvedli, že hodnota těchto opatření bude muset činit nejméně pět bilionů jenů, a zdroje Reuters v úterý řekly, že hodnota nového programu se bude pohybovat mezi 5,4 a 5,6 bilionu jenů. Mezi opatření patří podpora zaměstnanosti žen, mladých i starých lidí, urychlení obnovy po zemětřesení a vlně cunami z března 2011 a budování infrastruktury pro tokijskou letní olympiádu v roce 2020.

Vláda prý předpokládá, že nové výdaje si nevyžádají dodatečné emise státních dluhopisů. Kryty mají být zvýšenými daňovými příjmy i nevyužitými fondy z jiných účtů.

Růst japonské ekonomiky v letošním třetím čtvrtletí zpomalil na 0,5 procenta z 0,9 procenta v předchozích třech měsících. Třetí největší ekonomika světa ale vzrostla již čtvrté čtvrtletí za sebou, což byl její nejlepší výkon za poslední tři roky.

Hospodářský růst Japonska od 90. let podkopává vleklá deflace a stárnoucí populace. Abeho vláda, která nastoupila před rokem, přišla s důraznou ekonomickou politikou, jejímž cílem je obnovit silný hospodářský růst pomocí razantně uvolněné měnové politiky a rozsáhlých státních výdajů.

Japonsko se ale také potýká i s mimořádně vysokým zadlužením. V dubnu příštího roku proto vláda plánuje zvýšit daň z obratu z pěti na osm procent, což ale může srazit domácí spotřebu a tím i celou ekonomiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK