Průměrná mzda v Praze stoupla o 102 korun na 32.278 Kč

04.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. prosince (ČTK) - Průměrná mzda v Praze ve třetím čtvrtletí tohoto roku meziročně stoupla o 102 korun na 32.278 Kč. Zůstává tak nejvyšší ze všech regionů České republiky. Zvýšení průměrné mzdy, které činilo 0,3 procenta, bylo ale naopak v Praze ze všech krajů nejnižší. Vyplynulo to z dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V celém Česku dosáhla průměrná hrubá měsíční nominální mzda ve 3. čtvrtletí výše 24.836 korun. Pražský průměr mezd tak přesáhl celorepublikový téměř o třetinu. V žádném jiném regionu ČR průměrná mzda nepřesáhla 25.000 korun. Druhá nejvyšší mzda byla podle ČSÚ ve Středočeském kraji, a to 24.537 korun, nejníže byl opět průměr mezd s 21.249 korunami v Karlovarském kraji.

Praha ale zaostala za všemi ostatními regiony Česka v růstu mezd. Meziroční zvýšení průměrné mzdy v hlavním městě o 0,3 procenta bylo zhruba sedmkrát nižší než v Pardubickém kraji a na Vysočině, kde shodně stoupl průměr mezd o 2,2 procenta a v korunách přibližně o pětistovku. Druhý nejnižší nárůst mzdy zaznamenali statistici v Olomouckém kraji, a to o 0,6 procenta na 22.263 korun.

Reálný růst mezd v celé republice je ale podle výpočtů ČSÚ podstatně nižší. Průměrná mzda v ČR totiž sice ve 3. čtvrtletí meziročně vzrostla o 1,3 procenta, ale zvedly se rovněž ceny, takže skutečné navýšení průměru hrubé mzdy dosáhlo jen 0,1 procenta. Statistici také uvedli, že zhruba dvě třetiny zaměstnanců mají mzdu nižší než je celostátní průměr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK