ČTÚ nařídil exekuci na Telefóniku kvůli nepřipojení zákazníků

04.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. prosince (ČTK) - Český telekomunikační úřad dnes nařídil exekuci na společnost Telefónica Czech Republic a podal na ni trestní oznámení pro maření výkonu úředního rozhodnutí. Důvodem je opětovné nepřipojení 1500 klientů firmy Aspekt invest, které úřad firmě nařídil. Telefónica zákazníky tzv. šedého operátora o víkendu odpojila kvůli údajnému nedovolenému přeprodávání SIM karet dalším subjektům. ČTÚ to uvedl v tiskové zprávě.

Telefónica podle mluvčího Hanyho Farghaliho zatím rozhodnutí úřadu neobdržela. O dalším postupu chce rozhodnout po jeho prostudování.

ČTÚ v pondělí Telefónice nařídil, aby zákazníkům Aspektu začala bezodkladně znovu poskytovat služby. To ale O2 odmítla a chystá odvolání. Odvolání proti předběžnému opatření ale podle úřadu nemá odkladný účinek. Úřad proto začal operátorovi ukládat tzv. donucovací pokuty. První pokuta je 50.000 korun. Regulátor může pokuty udělovat opakovaně až do výše 100.000 Kč.

"Obchodní spory operátorů s přeprodejci služeb elektronických komunikací nemohou být důvodem pro okamžité odpojení koncových uživatelů, jako se to stalo v případě Aspekt investu," uvedl mluvčí ČTÚ Martin Drtina.

ČTÚ v rozhodnutí poukázal na to, že přerušením poskytování služeb dochází ke škodám na straně koncových uživatelů, přeprodejce služeb i mobilního operátora. Současně zahájil správní řízení o návrhu na rozhodnutí sporu o trvání smluvního vztahu mezi Aspekt investem a Telefónicou.

Telefónica v minulosti vedla podobné spory s dalšími šedými operátory. Odpojila například klienty firem LeeToo, TMT nebo 4Call.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK