Prodej nových domů v USA v říjnu vzrostl o více než čtvrtinu

04.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 4. prosince (ČTK) - Prodej nových rodinných domů ve Spojených státech v říjnu vzrostl o 25,4 procenta na ročně přepočtených 444.000 jednotek. Zaznamenal tak nejprudší nárůst za posledních 33,5 roku. Oznámilo to dnes americké ministerstvo obchodu. Údaje tudíž naznačují, že trh s bydlením v USA pokračuje v oživení navzdory vyšším úrokovým sazbám u hypoték. V září prodej o 6,6 procenta klesl.

V meziročním srovnání se prodej v říjnu zvýšil téměř o 22 procent. Střední hodnota ceny prodávaných domů nicméně navzdory růstu poptávky meziročně klesla o 0,6 procenta na 245.800 dolarů (zhruba pět milionů Kč). Meziměsíčně se snížila dokonce o 4,5 procenta. Pokles cen by mohl zvýšit dostupnost nových domů pro potenciální kupce.

Ekonomové v anketě agentury Reuters očekávali, že nové obytné reality se v říjnu budou v USA prodávat tempem 428.000 jednotek ročně.

Americký trh obytných realit, jehož krach vyvolal před šesti lety hypoteční a poté i finanční krizi, se nyní po dlouhé stagnaci postupně zotavuje. Loni to bylo poprvé od roku 2005, kdy obytná výstavba přispěla k růstu americké ekonomiky.

Na oživování realitního trhu se výrazně podílí růst zaměstnanosti a krajně uvolněná měnová politika americké centrální banky (Fed). V poslední době však úrokové sazby v USA stoupají, neboť se očekává, že Fed začne měnovou politiku zpřísňovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK