Růst v americkém sektoru služeb v listopadu nečekaně zpomalil

04.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 4. prosince (ČTK) - Tempo růstu v americkém sektoru služeb v listopadu zpomalilo na nejnižší úroveň za zhruba půl roku. Oznámil to dnes tamní Institut řízení dodávek (ISM), který sleduje vývoj ekonomické aktivity na základě průzkumů u nákupních manažerů ve firmách. Minulý měsíc přinesl zhoršení v oblasti tržeb a najímání nových pracovníků.

Index aktivity ve službách v listopadu klesl na 53,9 bodu z říjnových 55,4 bodu. Pokud je index nad 50 body, značí to růst aktivity. V srpnu se index dostal až na 58,6 bodu, což byla nejvyšší hodnota za osm let. Analytici v anketě agentury Reuters předpokládali, že v listopadu se index dostane na 55 bodů.

Zpráva ISM zachycuje růst v americkém sektoru služeb, který zahrnuje maloobchod, stavebnictví, zdravotní péči nebo finanční služby. Ve službách v USA pracuje zhruba 90 procent pracovní síly.

V listopadu prudce klesl dílčí ukazatel tržeb, což naznačuje, že zákazníci byli méně ochotní utrácet.

Ukazatel najímání pracovníků vykázal pokles na 52,5 bodu, čím se dostal na nejnižší úroveň od května. To znamená, že tvorba pracovních míst patrně v americké ekonomice zpomalila.

Vláda zveřejní údaje o listopadové zaměstnanosti v pátek. Podle dnešní zprávy soukromé agentury ADP nicméně v americkém soukromém sektoru vzniklo v listopadu více míst, než se čekalo a než činil jejich nárůst v říjnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK