Vláda zatím i přes naléhání o prolomení limitů těžby nejednala

04.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. prosince (ČTK) - Vláda v demisi Jiřího Rusnoka zatím o prolomení limitů těžby hnědého uhlí nejednala. Zahájení debaty po současné vládě přitom žádali v úterý na jednání tripartity zástupci zaměstnavatelů i odborů. Na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl Rusnok. Zároveň uvedl, že o limitech se zatím jedná na ministerské úrovni a analyzuje se právní stav.

"Zabýváme se tou věcí a v příhodné době se k ní vrátíme," uvedl Rusnok. Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky by přitom Rusnokův kabinet v demisi ale žádná strategická rozhodnutí, jako je prolomení limitů, dělat neměl.

Podle premiéra limity po novele horního zákona "faktický význam" nemají. Rusnok míní, že pokud by se těžba utlumovala, hrozí sociální problémy a vznik celého vyloučeného regionu. Energetika je významný zaměstnavatel. Třetina domácností má dálkové topení a ohřev vody, surovinou je hlavně hnědé uhlí.

"Je to typická situace, kterou zažíváme v ČR na několika místech. Několik jednotlivců nebo malých skupin blokuje funkčnost celé oblasti a živobytí mnoha tisíců lidí. Vždy jsme se snažil prosazovat zájem většiny nad menšinou," uvedl Rusnok.

O prolomení limitů těžby stojí firmy i odbory. "Požádali jsme vládu, aby o problematice prolomení limitů uvažovala a zkusila s tím něco udělat," řekl v úterý místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Václav Pícl. Hornické odbory již dříve uvedly, že pokud se limity neprolomí, ohrozí to až 8000 pracovních míst.

Zrušení limitů by postihlo především město Horní Jiřetín a jeho místní část Černice poblíž dolu ČSA, hrana těžební jámy by se dostala také jen pár set metrů od okraje Litvínova.

Podle hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka (KSČM), který je zastáncem prolomení limitů, by měla vláda rozhodnout co nejdříve. Prolomení limitů ale podmiňuje dohodou mezi těžaři a obyvateli dotčených obcí.

Zástupci Horního Jiřetína a Litvínova ovšem s těžbou nesouhlasí. Pokračování podle nich zastaví rozvoj regionu. Obávají se i zvýšení nezaměstnanosti a odchodu vzdělaných mladých lidí. Sousední Mariánské Radčice ale s prolomením limitů souhlasí. Pro těžbu se jednomyslně vyslovilo i místní zastupitelstvo.

Limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách byly stanoveny usnesením vlády v roce 1991. Zaručují městům a obcím, pod kterými leží uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK