Ceny amerických akcií se během dopoledne výrazněji nezměnily

04.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. prosince (ČTK) - Ceny amerických akcií se na začátku dnešního obchodování příliš neměnily. Nejednoznačné údaje o vývoji tamní ekonomiky totiž udržují investory v nejistotě ohledně toho, kdy by mohla americká centrální banka (Fed) začít omezovat dosavadní štědrá opatření na podporu hospodářského růstu.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) vykazoval pokles o pouhých 0,1 procenta a pohyboval se kolem 15.896 bodů. Širší index S&P 500 se po poklesu ve stejném rozsahu nacházel na 1793 bodech, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite zůstal téměř beze změn na 4035 bodech.

Organizace ADP dnes uvedla, že v americkém soukromém sektoru vzniklo v listopadu asi 215.000 nových pracovních míst. To je mnohem víc, než čekali analytici. Tempo růstu aktivity v americkém sektoru služeb ale podle údajů Institutu řízení dodávek (ISM) v listopadu překvapivě zpomalilo na nejnižší úroveň za zhruba půl roku.

Fed nyní podporuje americkou ekonomiku nákupem dluhopisů za 85 miliard dolarů (přes 1,7 bilionu Kč) měsíčně. Banka tak pumpuje do ekonomiky nové peníze, aby snížila tržní úrokové sazby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK