Slovinsko prý bude pro své banky potřebovat až pět miliard eur

04.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 4. prosince (ČTK) - Slovinsko bude na rekapitalizaci svého zadluženého bankovního sektoru potřebovat až pět miliard eur (137 miliard Kč). Agentuře Reuters to dnes řekly zdroje obeznámené se situací. Podle jednoho z nich se nicméně Slovinsko zřejmě obejde bez mezinárodní finanční pomoci.

Ratingová agentura Fitch již dříve odhadla, že v případě nejhoršího scénáře bude Slovinsko k ozdravení bankovního sektoru potřebovat 4,6 miliardy eur. Slovinská vláda je odhodlána vyhnout se žádosti o mezinárodní pomoc a jeden z jejích představitelů nedávno uvedl, že při nákladech na rekapitalizaci ve výši 4,6 miliardy eur by tato pomoc nutná nebyla.

Slovinská vláda obdrží 13. prosince výsledky externího auditu, který stanoví, kolik peněz bude třeba do bankovního sektoru napumpovat. "Poslední číslo pro Slovinsko je pět miliard eur," řekl nejmenovaný představitel eurozóny. Další zdroj uvedl, že částka by se měla pohybovat mezi čtyřmi a pěti miliardami eur. Dodal, že při tomto rozpětí není žádost o mezinárodní pomoc pravděpodobná.

Slovinská ekonomika byla v roce 2007 nejrychleji rostoucím členem eurozóny. Kvůli vysoké závislosti na vývozu ji však tvrdě zasáhla globální krize a nyní je v recesi.

Slovinsko je jedinou postkomunistickou zemí Evropské unie, která odmítla zprivatizovat většinu svého bankovního sektoru. To podle Reuters vedlo k politickému vměšování, chybám v řízení bank a ke katastrofální úvěrové politice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK