Akcie v USA kvůli nejistotě kolem kroků Fedu převážně klesly

04.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. prosince (ČTK) - Přetrvávající nejistota kolem toho, kdy centrální banka USA (Fed) začne omezovat svůj stimulační program, dnes stáhla dolů americké akciové indexy Dow Jones a S&P 500 již čtvrtou seanci za sebou. Technologickému indexu Nasdaq se však podařilo smazat ztráty a skončil téměř beze změny.

Index Dow Jones klesl o 24,85 bodu, tedy 0,16 procenta, na 15.889,77 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 2,34 bodu, čili 0,13 procenta, na 1792,81 bodu. Index technologického trhu Nasdaq nepatrně stoupl o 0,8 bodu, neboli 0,02 procenta, na 4038 bodů.

Náladu na trhu ovlivňují statistické zprávy, které byly dnes smíšené. Organizace ADP uvedla, že v americkém soukromém sektoru vzniklo v listopadu asi 215.000 nových pracovních míst. To je mnohem víc, než čekali analytici. Tempo růstu aktivity v americkém sektoru služeb ale podle údajů Institutu řízení dodávek (ISM) v listopadu překvapivě zpomalilo na nejnižší úroveň za zhruba půl roku. Další zprávy, včetně zprávy Fedu nazvané Béžová kniha a údajů o zahraničním obchodu a prodeji nových domů, však naznačily, že ekonomika USA oživuje.

Mnoho obchodníků nyní očekává, že Fed začne omezovat svůj stimulační program v březnu. Některá statistika však naznačuje, že by to mohlo být dříve. Fed uvedl, že začne omezovat program za předpokladu, že budou splněny některé ekonomické cíle, včetně poklesu míry nezaměstnanosti.

Ztráty dnes zaznamenalo osm z deseti hlavních sektorů indexu S&P 500. K poklesu přispívají obavy, že nedávný růst akciových trhů na rekordní úrovně nebyl oprávněný. Z jednotlivých firem prodejce oblečení Express kvůli slabšímu výhledu hospodaření klesl o 23 procenta a výrobce čipů OmniVision Technologies ze stejného důvodu o 2,9 procenta, napsala agentura Reuters.

Dolar v reakci na nejnovější statistiku oslabil vůči jenu a k euru skončil s nepatrnou ztrátou. Investoři na devizovém trhu se domnívají, že nejnovější údaje z americké ekonomiky nepotvrzují, že by Fed mohl omezit svá stimulační opatření dříve, než se nyní čeká.

V závěru obchodování euro vůči dolaru nepatrně vzrostlo na 1,3594 USD, k jenu však kleslo o 0,1 procenta na 139,11 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,3 procenta na 102,21 JPY. Dolarový index se snížil o 0,4 procenta na 80,619 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK