Tržby v maloobchodě v říjnu meziročně klesly o 0,6 procenta

05.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. prosince (ČTK) - Maloobchodní tržby v říjnu bez sezonního očistění meziročně klesly o 0,6 procenta po zářijovém revidovaném růstu o 4,5 procenta. Na poklesu se podílel zejména prodej v samotném maloobchodě a částečně i nižší počet pracovních dní. Tržby očištěné o vliv počtu pracovních dní meziročně stouply o jedno procento. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

"Největší vliv na meziroční pokles říjnových tržeb měl prodej nepotravinářského zboží. Ke zmírnění poklesu naopak přispěl vývoj v motoristickém segmentu," uvedli statistici.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel klesly reálně meziměsíčně o 0,3 procenta a meziročně očištěné o vliv počtu pracovních dní vzrostly o 5,2 procenta. Neočištěné tržby se zvýšily meziročně o 2,2 procenta, přičemž za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů vzrostly o 3,9 procenta a za opravy klesly o 4,3 procenta.

V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot se říjnové sezónně očištěné tržby snížily reálně meziměsíčně o 1,1 procenta a meziročně očištěné o vliv počtu pracovních dní o 0,7 procenta. Bez očištění tržby klesly meziročně o 1,8 procenta, v tom za nepotravinářské zboží o 2,7 procenta, za potraviny o 0,9 procenta a za pohonné hmoty o 0,7 procenta.

Z hlavních sortimentních typů prodejen vykázaly nejvyšší meziroční pokles tržeb specializované prodejny s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím (o 8,1 procenta) a s oděvy a obuví (o 5,3 procenta). Snížil se rovněž prodej výrobků pro domácnost (o 3,2 procenta) a výrobků pro kulturu, sport a rekreaci (o 1,4 procenta). Po dvanácti měsících nepřetržitého růstu klesl prodej počítačového a komunikačního zařízení o jedno procento. Pokles zaznamenal také prodej potravin ve specializovaných i nespecializovaných prodejnách. Tržby rostly pouze za zboží prodávané přes internet či prostřednictvím zásilkové služby, a to o 17,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK