ECB nechala sazby beze změny, vydá novou ekonomickou prognózu

05.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 5. prosince (ČTK) - Evropská centrální banka ponechala svou základní úrokovou sazby po dnešním zasedání podle očekávání beze změny na rekordním minimu 0,25 procenta. Šéf banky Mario Draghi na následné tiskové konferenci zveřejní novou prognózu ekonomického růstu a inflace v eurozóně až do roku 2015, která napoví, jak bude ECB dál postupovat

Všeobecně se podle ankety agentury Reuters mezi ekonomy čekalo, že ECB nechá tentokrát měnovou politiku beze změny. Před měsícem zaskočila banka finanční trhy snížením základní sazby o čtvrtinu procentního bodu, aby zabránila dalšímu poklesu inflace a přechodu do nebezpečné deflace a podpořila ekonomický růst. Mezitím se ale situace v ekonomice zlepšila, protože míra inflace v zemích eura v listopadu vzrostla z říjnového minima 0,7 procenta a míra nezaměstnanosti v říjnu po měsících růstu mírně klesla.

Ekonomové ale předpokládají, že podle nové prognózy inflace v eurozóně zůstane i v roce 2015 pod inflačním cílem, který má ECB těsně pod dvěma procenty, a že ekonomika příliš výrazně neoživí. To by zvýšilo na ECB tlak k dalším krokům.

Po listopadovém snížení sazby členové vedení ECB v čele s Draghim nevylučovali další podpůrné kroky. Hovořili zejména o sníženi nyní nulové depozitní sazby na jednodenní úložky bank u ECB do záporného pásma a o nákupech státních dluhopisů, jako to dělají centrální banky USA, Japonska a Británie. Proti nestandardním krokům ale důrazně vystupuje hlasitá menšinová opozice, kterou vede šéf německé Bundesbanky Jens Weidmann.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK