Cena ropy Brent po údajích z USA klesá, trh se obává Fedu

05.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. prosince (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent dnes dál klesala a sestoupila zpět ke 111 dolarům za barel. Oslabují ji obavy, že příznivé údaje z americké ekonomiky přimějí tamní centrální banku (Fed) k brzkému zpřísnění měnové politiky. Americkou ropu nadále podporují středeční údaje o nečekaném poklesu zásob.

Brent kolem 15:30 SEČ oslabil asi o 60 centů na zhruba 111,30 USD za barel a navázal na středeční oslabení podobným tempem. Americká lehká ropa WTI se ve stejnou dobu pohybovala několik centů nad čtvrtečním závěrem 97,20 USD.

Americká ekonomika vzrostla ve třetím čtvrtletí podle revidovaných odhadů o 3,6 procenta, což bylo výrazně nad prvním odhadem i nad očekáváním ekonomů. Ke zlepšenému obrazu ekonomiky přispěl i pokles počtu žadatelů o podporu v nezaměstnanosti za minulý týden o 23.000.

Trh s ropou dnešní údaje nejprve mírně podpořily, pak jej ale začaly oslabovat. "Příznivá data jsou dvousečnou zbraní," řekl agentuře Reuters analytik Commerzbank Carsten Fritsch. "Na jedné straně je to dobré pro vyhlídku poptávky. Na druhé to ale zvyšuje pravděpodobnost, že Fed začne ustupovat od stimulace dříve než později," dodal.

Americkou ropu podporují středeční údaje amerického vládního Úřadu pro energetické informace (EIA), podle nichž zásoby ropy ve Spojených státech minulý týden klesly o 5,6 milionu barelů. Analytici přitom čekali jejich růst. Ropu Brent ve středu podkopalo rozhodnutí ropného kartelu OPEC ponechat těžební limit beze změny, přestože Írán a Irák daly najevo, že příští rok svou produkci a vývoz výrazně zvýší.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 111,28 111,88 New York - Nymex WTI leden 97,26 97,20

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK