Americké akcie kvůli obavám z omezování stimulů klesají

05.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. prosince (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech dnes mírně oslabují. Příznivé údaje o vývoji ekonomiky podpořily očekávání, že americká centrální banka (Fed) začne již brzy omezovat opatření na podporu hospodářského růstu.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) vykazoval pokles o 0,2 procenta na 15.856 bodů. Širší index S&P 500 ztrácel 0,3 procenta na 1788 bodech, zatímco index trhu Nasdaq Composite přišel o 0,2 procenta a pohyboval se kolem 4030 bodů.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že ekonomika Spojených států v letošním třetím čtvrtletí stoupla o 3,6 procenta, což bylo nejprudší tempo od prvního kvartálu loňského roku. Analytici počítali s růstem o rovná tři procenta.

Fed nyní podporuje americkou ekonomiku nákupem dluhopisů za 85 miliard dolarů (přes 1,7 bilionu Kč) měsíčně. Banka tak pumpuje do ekonomiky nové peníze, aby snížila tržní úrokové sazby. "Pokud nákupy dluhopisů omezí, bude automatickou reakcí trhu pokles," upozornil analytik Chris Gaffney ze společnosti EverBank.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK